maandag 18 januari 2016

Een Engels prentenboek in de kleutergroep.

Een boek wat je goed kunt gebruiken in de klas is: Ten in the bed.
(Je kunt op de afbeelding klikken om naar bol.com te gaan en het boek te kopen) 
In dit boek ligt een jongetje in bed en speelt een spelletje met zijn knuffels. 
Iedere keer zegt hij: Roll over, roll over en dan valt er 1 uit het bed. Tot slot is het jongetje nog alleen over in het bed en heeft hij het koud en mist hij zijn knuffels. Alle knuffels komt terug in bed en samen vallen ze in slaap. 

Wat je allemaal met dit boek kunt doen:
  • Lees het boek voor zoals je ook een Nederlands prentenboek voorleest. 
  • Speel het boek uit. Zet een aantal banken naast elkaar en leg daar matten op. Vraag aan de kinderen: Who wants to be the boy? Who wants to be a hedgehog? Who wants to be a teddybear? A crocodile? A mouse, an elephant, a sheep, a rabbit, the bear, and who wants to be a zebra? Dan mogen al deze kinderen/dieren in het bed gaan liggen en kijk even of het lukt om ze op de goede volgorde te leggen. Dan kun je het verhaal nog een keertje voorlezen en iedere keer laat je 1 uit het bed rollen. Je stimuleert de kinderen om het verhaal mee op te zeggen. Laat de little one ook zijn eigen zinnetje opzeggen. De kinderen die mogen kijken kunnen ook helpen om het verhaal op te zeggen. Je kunt ook nog platen maken van de dieren die uit het bed vallen en laat de plaat zien aan de kinderen zodat ze kunnen zeggen wie er uit het bed valt.    En als je het boek vaker herhaald kun je de kinderen uitlokken om steeds meer mee te zeggen.  Nog leuker is het als je ook maskers (op stokjes) maakt die de kinderen voor zich houden.
  • Ik heb het boek ook ingesproken en de kinderen kunnen  het boek mbv e koptelefoon luisteren. Ik lees het boek in het Engels voor maar zeg er een heleboel dingen in het Nederlands naast. Ik vraag bv om de dieren te tellen. Dat doen we dan wel weer in het Engels. Ik praat over wat ik op de pagina zie en wat ik grappig vindt. Het luisterbestand kun je HIER downloaden. 


Verzamel al de dieren die in het boek voorkomen (wereldspelmateriaal) .
  • Ga ze in het Engels met de kinderen benoemen. Do you know what animal this is? 
  • Speel hide ands seek met de dieren. Laat 4 kinderen een dier verstoppen in de klas en laat 4 kinderen tellen (in het Engels) tot 10. Als de kinderen klaar zijn met tellen zeggen ze: Ready or not here I come. 
  • Leg een x-aantal dieren onder een kleed. Haal 1 dier weg. Do you know what animal is missing? 
  • Ga de dieren tellen in het Engels. 
  • Als je een echt dier en een plaatje van het dier hebt kun je ook nog levend memory spelen. Je geeft zoveel mogelijk kinderen een dier of een plaatje. Dan moeten ze een ander kind opzoeken en vragen: what animal do you have? Dan moet de ander antwoorden: I have an elephant, what animal do you have? I have a mouse. Dan kunnen ze samen zeggen: No, that is not the same. Of als het wel hetzelfde is: Yes we have the same animal. 


Geen opmerkingen: